Aile Hekimliği Anabilim Dalı - Tütün bağımlılığının tedavisi

News
Tarih 30.01.2024
Birim Tıp Fakültesi
SDG

Türkiye'de Tütünle Mücadelede Hekim ve Sağlık Çalışanlarının Rolü,
Sigara Bırakma Polikliniğinin Yeniden Yapılandırılması
- Tütün kullanımı bir hastalıktır, bir bağımlılıktır. Diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi, hastaların tedaviye erişim hakkı vardır ve hekimlerin tedavi etme sorumluluğu vardır.
İyi klinik uygulama
- Tıbbi konsültasyon sırasında sigara içtiği tespit edilen her hastaya sigarayı bırakması için yardım sunulmalıdır. Oldukça uygun maliyetli bir yöntemdir.
Sigaranın Klinik Değerlendirilmesi, Olguların Evrelemesi, 5A-5R Yaklaşımı
Sigarayı Bırakmada Farmakolojik Yaklaşımlar, Rutin Uygulama, İlaç Etkileşimleri
Nikotin bağımlılığı tedavi edilmesi gereken kronik bir hastalıktır. Bırakmaya istekli ve yetenekli olan tüm hastalarda, kullanılmaması için bir neden olmadıkça farmakoterapiye başlanmalıdır. Çalışmalar, farmakoterapinin plaseboya kıyasla bırakma oranlarını önemli ölçüde artırdığını göstermektedir. Nikotin replasman tedavisi (NRT), Bupropion ve Vareniklin birinci basamak tedavilerdir. Bunlardan herhangi biri ilk tercihimiz olabilir. Birinci basamak tedavilerin etkili, yan etkiler açısından güvenli ve onaylanmış olduğu kanıtlanmıştır. Sigara bağımlılığının tedavisinde farmakoterapiye bilişsel davranışçı tedavilerin eklenmesi ile başarı oranları artmaktadır.
Şu anda NRT için kullanılan nikotin formları arasında sakız, burun spreyi, pastil, inhaler ve nikotin bandı bulunmaktadır. Ülkemizde sadece transdermal yama ve dişeti formları mevcuttur. Nikotin bantları önerdiğimiz gibi sabit bir dozda kullanılırken, diğer tüm nikotin formları hastanın ihtiyacı olduğunda kullanılır. Trisiklik olmayan, aminoketon bir antidepresan olan bupropion, yoksunluk belirtileri olan depresif belirtiler ve iştah artışı üzerinde özellikle olumlu bir etkiye sahiptir. Vareniklin, doğada bulunan bir alkaloid olan bitki sisteinin yapısını değiştirerek geliştirilmiştir. α4β2 reseptörlerini uyarır ve nikotinik agonist etkileri ile çekirdek akumbenlerinden dopamin salgılar. Böylece nikotin yoksunluk semptomlarını azaltır. Vareniklin'in kontrendike olduğu çok az vaka vardır. Diğer ilaçlarla etkileşim açısından güvenilirdir. Kombinasyon tedavileri ile başarı oranları artmaktadır.