LYSTRA ANTİK KENTİ ARKEOLOJİK YÜZEY ARAŞTIRMASI

News
Tarih 15.10.2021
Birim Rektörlük
SDG

Konya ili, Meram ilçesi, Hatunsaray mahallesi ve çevresi kabul edilen Lystra Antik Kenti Yüzey Araştırması Dr. Öğr. Üyesi İlker Mete Mimiroğlu’nun bilimsel araştırma başkanlığında 04.10.2021 tarihinde başlamıştır.  Lystra Antik Kenti Arkeolojik Yüzey Araştırması kapsamında, Lystra (Zoldra) Höyüğü, Gömse Köprüsü, Höyük çevresindeki Nekropol alanı, Botsa (Güneydere) Köyü, Gökçeyurt Köyü-Bediroğlu mevki, Koruluk mevkiinde yer alan kayaoyma yapılar, Kavak mahallesi Paşa Mezarlığı ve çevresi incelenmiştir.  Araştırmada toplam üç arkeolog, iki sanat tarihçi, beş mimar, iki harita mühedisi, iki jeoloji mühendisi ve toplam on öğrencinin katılımı ile gerçekleşmiştir. Yaklaşık olarak iki hafta süren Lystra Antik Kenti Arkeolojik Yüzey Araştırması; Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Belediyesi, Erka Medya, Serper Grup, Somun İnşaat, Koyuncu Lidar Harita ve Mühendislik ve Mihel Architecture Design sponsorluğunda gerçekleşmiştir. 
Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Deniz Sevmen, Dr. Öğr. Üyesi Suhal Sağlam, Dr. Öğr. Üyesi Zafer Korkmaz, Sanat Tarihçi olarak Aksaray Üniversitesi Öğr. Gör. Mert Kocaman ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Erken Hristiyan ve Bizans Sanatları Anabilim Dalı Arş. Gör. Cahit Karakök, Mimar olarak, Necmettin Erbakan Üniversite Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı Doç. Dr Esra Yaldız, Tuba Bülbül Bahtiyar, Ecrin Nisa Berk, Bedre Çeşminaz Küçük, Mehmet Safa Karakaya, Harita Yüksek Mühendisi olarak, Selçuk Üniversitesi Öğr. Gör. Ömür Esen, Jeoradar uygulaması için Fırat Yiğit ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencileri, Bengisu Kartal, Doğukan Çelik, Muhammed Çetin, Murat Gaymaz, İsmail Can Görenekli, Rumeysa Dilara Özkan, Elif Çoban, Eren Işık, Tayyip Erdoğan Öz katılımı ile gerçekleştirilmiştir. 
Konya ili, Meram ilçesi, Lystra Antik Kenti Arkeolojik Yüzey Araştırması, Lystra olarak kabul edilen bugün Hatunsaray mahallesi ve çevresinde gerçekleştirilmiştir. Yüzey Araştırmasi ilk olarak Konya ili, Meram ilçesi, Hatunsaray mahallesinde yer alan Lystra (Zoldra) Höyüğü’nün fotoğraflanması ve çevresinin incelenmesi ile başlamıştır Höyükte yapılan incelemeler ve elde edilen bulgularda tarih öncesi dönemlerden başlayarak Eski Frig, Frig Çağı, Geç Roma Dönemi ve Helenistik Çağı’na ait bulgulara rastlanırken Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ne ait geç dönem uygarlıkların izleri de karşımıza çıkmaktadır. Bu durum da höyüğün birçok döneme ev sahipliği yaptığını göstererek, önemini arttırmaktadır. Meram ilçesi, Hatunsaray mahallesi eski Gömse Köyü’nde, Koca Çay üzerinde bir köprü yer almaktadır. Özgün halinde kemerli ve dokuz gözlü olduğu bilinen ancak şu an iki gözü ayakta olan Gömse Köprüsü’ne gidilerek yapı ve çevresi incelenmiştir. Yapı, öncelikle fotoğraflanmıştır, ardından yapının ölçüleri Doç. Dr. Esra Yaldız ve ekibi tarafından alınarak, çizimleri tamamlanmıştır. Meram ilçesi, Gökçeyurt Köyü, Bediroğlu mevkiinde bir tepe bulunmaktadır. Bediroğlu Mevkii’de, bir apsis, bir adet dikdörtgen yapı ve yer yer kaçakçıların açtığı çukurlar tespit edilmiştir. Tespit edilen apsis ve haçlı kapı lentosundan dolayı bir kilisenin varlığı düşünülmektedir.
Meram ili, Kavak Mahallesi, Paşa Mezarlığı incelenmiştir. Bu mezarlıkta çeşitli büyüklükte ve işlevde kullanılmış mimari taş eser tespiti yapılmış olup eserler tek tek fotoğraflınmış, ölçüleri alınmış ve envanterleri oluşturulmuştur. Botsa (Güneydere) Köyü, Konya’nın Meram ilçesine bağlı, kente yaklaşık 45 km uzaklıkta bir kırsal yerleşimdir. Yapılan araştırmalarda, Botsa Köyü’nün üzerinde bulunduğu bölgenin, Miosen-Alt Pliosen lav yığılmaları ile meydana gelmiş volkanik araziler olduğu saptanmıştır. Botsa Deresi ve çevresinde köyü çevreleyen tüf kayalıklarla oluşan vadiyle tanımlanmaktadır. Vadinin iki yakasını çevreleyen tüf kayalıklar üzerinde, çok sayıda kaya oyma yapı, kilise ve depolar bulunmaktadır. Höyüğün üzerinde Fırat Yiğit tarafından, üç adet dikdörtgen formda, iki adet kare formda olmak üzere toplam beş adet alanda jeoradar tarama işlemi yapılmıştır. Höyüğün üzerinde jeoradar uygulaması yapılır iken, Doç. Dr. Esra Yaldız ve ekibi, öncelikle Lystra Höyüğü’nün eteğinde bulunan yapı kalıntılarının daha sonra da Meram ilçesi, Gökçeyurt Köyü, Bediroğlu mevkiinde bulunan apsisin ve dikdörtgen planlı yapıların ölçümünü alarak çizimlerini tamamlamıştır.  Hatunsaray mahallesi, Koruluk mevkinde, vadinin kuzey yamacında doğu-batı doğrultusunda devam eden doğal kaya kütlesi üzerinde farklı ebatlarında düzenlenen kayaoyma mekanlar görülmektedir. Araştırma dahilinde bu yapılardan dört adet kayaoyma mekan incelenmiştir.