
Tarih | 25.12.2024 |
Birim | Turizm Fakültesi |
SDG |
Fakültemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm öğretim üyesi Doç. Dr. Eda Güneş ve bölüm ve gastronomi topluluk başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim koordinatörlüğü ve gastronomi topluluk üyeleri tarafından; Konya ve Selçuklu kültürüne has şivlilik etkinliği için kurabiye üretimi yapıldı. Şivilik, günümüzde sadece Konya şehir merkezinde yaşatılan ve her yıl üç ayların ilki olan Recep ayının ilk perşembesinde kutlanan bir folklorik bayramdır. Şiviliğin kökeni net olarak bilinmemektedir. Kökeni bazı araştırmacılara Friglere dayandırılır ama Konya halkı geleneği büyüklerinden dinledikleri menkıbeye dayandırır. Eski Konyalılara göre Şiviliğin çıkışı şu şekildedir: Rivayete göre bir Türk-İslam mutasavvıfı olan Ebu Bekir Şiblî, bir gece rüyasında Muhammed'in annesinin rahmine Recep ayının ilk perşembesi intikal ettiğini öğrenir. Büyük bir sevinçle uyanarak bunu oturduğu semtin bütün evlerine vararak "Şiblî" nidasıyla müjdeler. Her hane sahibi de müjdelik olarak ona bir parça yiyecek verir. Topluluk üyeleri üretimi büyük bir hayecanla gerçekleştirmiştir.